Op jacht naar jullie trouwkaaten

Jullie trouwkaarten zijn misschien niet het eerste waar jullie aan denken bij het plannen van jullie bruiloft, maar toch zeer belangrijk. Het is tenslotte wel zo handig dat jullie gasten weten waar en wanneer jullie grote dag plaats zal vinden.

In dit artikel hebben we 10 tips op een rijtje gezet om jullie te helpen bij het samenstellen van jullie trouwkaarten.

Trouwkaarten

trouwkaarten tips

1. Neem er de tijd voor

Het is fijn om op tijd na te denken over jullie trouwkaarten, voor wat voor een stijl gaan jullie en wie moet er eigenlijk allemaal een trouwkaart ontvangen? Als jullie hier 6-8 maanden voor jullie bruiloft mee beginnen, hebben jullie ruim de tijd om niet alleen jullie trouwkaarten te (laten) ontwerpen, maar ook om alle adressen van jullie gasten te controleren. Dit klinkt misschien erg ver vooruit, maar vergeet niet dat het, afhankelijk van jullie ontwerp, ook nog een tijdje kan duren voor dat jullie trouwkaarten klaar zijn én ze moeten natuurlijk ook op tijd de deur uit.
Gebruikelijk verstuur je de trouwkaarten zo’n 6-8 weken voor jullie bruiloft.
Nodigen jullie gasten uit die in het buitenland wonen of eerder dan dat verlof aan moeten vragen? Dan kunnen jullie ook nog een save the date kaartje sturen. Dit is een kaartje dat jullie al 6 maanden voor jullie bruiloft kunnen sturen, waarop jullie de trouwdatum aankondigen.

2. Kleuren thema

Jullie trouwkaart is vaak het eerste wat jullie gasten van jullie bruiloft te zien krijgen, hoe leuk is het als jullie ze hiermee al een klein voorproefje geven van de styling van jullie bruiloft. Jullie kunnen jullie kleurenthema of stijl net zover doorvoeren als jullie zelf willen. Als jullie heel dol zijn op jullie kleurthema kunnen jullie zelfs jullie gasten vragen of ze een accent van jullie kleurenthema willen dragen door dit toe te voegen aan de dresscode op jullie trouwkaart.

trouwkaart menu

3. Zoveel mogelijkheden

Jullie kunnen het zo gek maken als jullie zelf willen. Niet alleen voor jullie trouwkaarten hebben jullie genoeg keuze, maar ook voor al het drukwerk wat jullie daarnaast nog zouden willen laten verzorgen. Zo kunnen jullie kijken naar bijpassende menukaarten, naamkaartjes, bedankkaartjes of zelfs confetti hoorntjes. Alles is te personaliseren. Als jullie naast jullie trouwkaarten nog ander drukwerk willen bestellen is het aan te raden om dit allemaal tegelijk te bestellen. Als je tegelijk een hele set in dezelfde stijl laat ontwerpen en besteld kan dit vaak kosten besparen.

4. Kosten plaatje

De kosten voor trouwkaarten kunnen enorm uiteenlopen door het enorme aantal mogelijkheden. Dit verschil ligt onder andere aan het ontwerp, de kwaliteit van het papier en de verschillende print technieken. Alle extra mogelijkheden, zoals inlegvellen en het personaliseren van de enveloppen zullen ook extra kosten met zich mee brengen. Daarom is het erg belangrijk om op tijd te kijken wat jullie belangrijk vinden en wat jullie maximaal willen spenderen aan al jullie drukwerk.

5. Alle gegevens

Naast dat jullie willen dat jullie trouwkaarten er mooi uit komen te zien is het aller belangrijkste natuurlijk dat ze de juiste informatie bevatten. Probeer jullie trouwkaarten wel rustig en overzichtelijk te houden. Belangrijke informatie om in jullie trouwkaarten te vermelden is: jullie trouwdatum, jullie namen, de tijd en locatie van de ceremonie en een termijn en adres om te reageren op jullie uitnodiging. Optioneel kunnen jullie nog zaken zoals een dresscode, cadeautip of de gegevens van jullie ceremoniemeester toevoegen.

trouwkaarten bestellen

6. Verschillende trouwkaarten

Willen jullie sommige gasten alleen tijdens de receptie of alleen tijdens jullie feest uitnodigen? Dan is het een optie om verschillende trouwkaarten te laten drukken of losse inlegvellen te gebruiken. Zorg er wel voor dat het duidelijk is en jullie goed kijken welke gasten welke trouwkaart dienen te ontvangen. Daarnaast kunnen jullie er voor kiezen om bij de trouwkaart voor jullie dag gasten een globale dagindeling toe te voegen, zodat jullie gasten weten wat jullie planning is en hoe laat ze op welke locatie verwacht worden. Dit kan zeker handig zijn als jullie meerdere locaties gebruiken.

7. Vraag om een reactie

Als belangrijke informatie voor in jullie trouwkaart gaven we bij tip vijf aan om een termijn en adres te vermelden waar de gasten een reactie naar kunnen sturen. Dit kan een adres, email of telefoon nummer zijn van jullie of iemand die zaken voor jullie bruiloft regelt. Dit is belangrijk zodat jullie tijdig het definitieve aantal gasten weten en dit door kunnen geven aan jullie locatie of cateraar. Een andere optie is om dit in de vorm van een retour kaartje te doen, die jullie apart bij jullie trouwkaart voegen. Zo’n kaartje heet een RSVP-kaartje (Franse afkorting voor répondez s’il vous plaît = antwoord alstublieft) waarop gasten gemakkelijk aan kunnen geven of ze wel of niet komen en met hoeveel personen.

8. Aantal uitnodigingen

Gelukkig hoeft niet iedereen op jullie gastenlijst een trouwkaart te ontvangen.
Loop jullie gastenlijst na en kijk hoeveel gezinnen en stellen erop staan. Dit kan veel trouwkaarten besparen. Als jullie bijvoorbeeld een gezin van vier uitnodigen hebben jullie hier slechts één of twee trouwkaarten voor nodig (één indien jullie het hele gezin voor hetzelfde dagdeel uitnodigen en twee wanneer jullie de volwassenen de hele dag uitnodigen, maar de kinderen alleen tijdens de receptie). Als jullie zo geteld hebben hoeveel trouwkaarten jullie nodig hebben, bestel dan ongeveer 10% extra. Deze extra trouwkaarten kunnen jullie gebruiken mocht dat nodig zijn of bewaren als aandenken. Het achteraf bij laten drukken van trouwkaarten is vaak duurder dan wanneer je dit direct doet.

trouwkaart envelop

9. Enveloppen schrijven

Het printen van adresstickers is misschien snel en handig maar, het handmatig (laten) schrijven of kalligraferen van de enveloppen toont aan dat jullie moeite hebben gedaan voor jullie gasten en jullie graag willen dat ze bij jullie bruiloft aanwezig zijn. Als jullie dit zelf gaan doen of aan een professional overlaten, vraag dan of jullie de enveloppen al eerder kunnen ontvangen dan jullie trouwkaarten zodat hier voldoende tijd voor is. Ook is het verstandig om nog wat extra enveloppen te bestellen, zodat jullie ruimte hebben als er wat mis gaat. Mochten jullie toch voor een adressticker gaan, kijk dan even online voor een mooi lettertype zodat jullie gasten een mooi geadresseerde trouwkaart ontvangen.

10.Check, check, tripel check

Voordat jullie de definitieve bestelling plaatsen vraag een definitief sample van jullie trouwkaart aan en zorg ervoor dat jullie alles driedubbel nakijken. Zelf zitten jullie misschien zo in jullie trouwkaart dat het kan zijn dat jullie niet alles meer zien. Als jullie zelf de trouwkaart helemaal gecheckt hebben vraag dan de leverancier en iemand (die ze nog niet eerder gezien heeft) ze ook even te checken. Zo kunnen jullie er zeker van zijn dat alles klopt voordat jullie de definitieve bestelling plaatsen. Het zou ontzettend jammer zijn als jullie trouwkaarten net een klein foutje bevatten.

© 2019 Trouwtotaal.nl

© 2019 Trouwtotaal.nl